Főként az irodaházaknál hódít a környezettudatos építészet

Itthon is egyre többen felismerik, hogy a jövő útja nem lehet más, mint energiatakarékos, környezetkímélő épületeket létrehozni. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete szerint ez főleg az irodaházaknál érvényesül. Ősszel a zöld építészet hete nemzetközi rendezvény keretében egymás után be lehetett járni számos fővárosi környezetbarát irodaházat és más, a fenntarthatóság jegyében kialakított építményt is.

Az utóbbi öt évben ugyan kevesebb irodacentrum épült, mint korábban, ugyanakkor Tornóczky Mónika, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének titkára szerint a mennyiségi csökkenés minőségi javulásba csapott át.

– A Magyarországra jövő külföldi vállalatoknál a fenntarthatóság, a környezettudatosság gondolata már eleve a vállalati, szervezeti kultúra része, így kizárólag olyan épületeket keresnek székhelynek, amelyeket ilyen szempontok szerint építettek, és üzemeltetésük is ezen elvek szerint történik – magyarázta.

Különleges helyszínek

Laikusként a budapesti városlakó csak azt érzékelheti mindebből, hogy előbb az egyik, majd a másik kerületben nőtt ki a földből valami új, elegánsnak tűnő ingatlan. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete viszont a környezettudatos építés nemzetközi szervezete, a World Green Building Council (WGBC) által hagyományosan megszervezett zöld építészet hetéhez csatlakozva itthon is fókuszba állította a fővárosi környezetbarát irodaházakat és más, a fenntarthatósági elvek betartásával kitűnő építményeket. Az egyhetes rendezvényen zöldséta keretében bárki végiglátogathatta akár az összes házat.

Az érdeklődők olyan, máskor nem látogatható, különleges helyszínekre jutottak be, mint az élőgépes – mikroorganizmusokkal dolgozó – dél-pesti szennyvíztisztító, a penci autonóm szalmaház, az építés alatt álló amerikai nagykövetség, valamint kitárták az érdeklődők előtt a Laurus, a Kinnarps és Green House irodaház ajtóit is. Ezenkívül vezetett túrán ismerkedhettek meg a látogatók a fővárosi Harbor Parkkal, a Corvin-negyeddel és a Szabadság téren egy különleges loftirodával is. Az épületlátogatások a tervező vagy a fejlesztő szakmai vezetésével zajlottak. A tavasszal az egyesület szakmai támogatásával hét hazai nagyvárosban rendezett Öko-logikus építészet elnevezésű sorozaton már bemutatott épületek közül most meglátogathatták az érdeklődők a Budapesten épülő százlakásos passzívházat, a Pécs mellett működő többletenergia-gyár és irodaépületet vagy az Ertsey Attila által tervezett autonómházat is.

Intelligens felügyelet

A ZEM a budapesti Váci úton álló Kinnarps-házat járta be. Skandinávia legnagyobb irodabútor-gyártójának saját tulajdonú, bemutatóteremként is funkcionáló székháza 2006-ban készült el. Az épület jellegzetessége, a fenntartható üzemeltetés kulcseleme az intelligens épületfelügyeleti rendszer, amellyel a rezsiköltségek jelentősen csökkenthetők. A rendszer helyiségenként egyedileg szabályozható hűtés-fűtésszabályzókat, ablaknyitás-érzékelőket, falra szerelt multifunkcionális kezelőket tartalmaz, de részei között vannak multifunkciós fényérzékelők, fényerőszabályzós világító testek, szélerő-érzékelők, külsőfény-érzékelők és árnyékolásvezérlők is. A bérlők optimális munkakörülményeit a flexibilis válaszfalazás, az optimális hangszigetelés, az 500 luxos világítási fényerő és a négycsöves fan-coil légkondicionálás biztosítja. Utóbbihoz olyan klímaberendezést működtetnek, amely a belső terek fűtésére is alkalmas.

– Az volt a cél, hogy az egész épület önfenntartó legyen, energiát spóroljon, és kialakításában is a fenntarthatóságot sugározza. A környezettudatos gondolkodásmód minden téren uralja az anyavállalat filozófiáját, a környezetvédelmi szemlélet az ötlettől kezdve az újrahasznosításon keresztül az egyedi logisztikáig a vállalat egészének működésére hatással van – mondta Soltész Tibériusz, a cég ügyvezető igazgatója. – A belső átalakítások, felújítások során, ahol csak lehet, újrahasznosított anyagokat, elemeket használunk fel. Azon még gondolkodunk, hogy melyik megújuló energiaforrás elégítené ki a ház és a bérlők energiaigényeit, a lehető legkedvezőbbet alkalmazzuk majd.

Ami azt illeti, ezt a Váci úti irodaházat is sok érdeklődő barangolta végig.

– Nemcsak a szakmát akartuk egy hétre összehozni, hanem a laikusokhoz is közelebb akartuk hozni a fenntartható építészet talán még mindig rejtett ismérveit – összegezte a zöldséta ismeretterjesztő funkcióját Tornóczky Mónika.

Jobb jövőért

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council – HuGBC) a környezet megóvása iránt elkötelezett építészekből, belsőépítészekből, mérnökökből, kutatókból, gazdasági szakemberekből, az építésgazdaság különböző területein működő cégekből és szervezetekből egyesületi formában alakult országos non-profit együttműködés. Célja, hogy a szükséges piaci, oktatási és jogalkotási feltételek elősegítése révén hozzájáruljon a környezetileg felelős és egyben megtérülő építkezési gyakorlatok elterjedéséhez Magyarországon.

A környezettudatos építés nemzetközi szervezete, a World Green Building Council (WGBC) kezdeményezésének az a célja, hogy csökkentsék az emberiség ökológiai lábnyomát. Az évente szervezett zöld építészet hete fókuszába idén az állították, hogy mit tud adni egy zöldépület az embereknek, legyen szó akár a kellemesebb munkakörnyezetnek köszönhető magasabb termelékenységről vagy komfortosabb és élhetőbb otthonokról.